Nowy numer 17/2024 Archiwum

Tekst jednolity statutu Fundacji Gość Niedzielny

Rozdział II

Cele, zasady, formy i zakres działalności fundacji

§ 6.

Celem działalności Fundacji jest:

1. wspieranie Kościoła rzymskokatolickiego w głoszeniu Ewangelii;
  2. wspieranie działalności i rozwoju mediów katolickich;
  3. propagowanie kultury i sztuki chrześcijańskiej;
  4. działalność na rzecz rodziny, macierzyństwa, rodzicielstwa, upowszechniania i ochrony praw dziecka;
  5. podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości oraz rozwój świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej;
  6. ochrona i promocja zdrowia;
  7. wspieranie kultu religijnego Kościoła rzymskokatolickiego;
  8. wspieranie działalności charytatywno-opiekuńczej i oświatowo-wychowawczej Kościoła rzymskokatolickiego;
  9. upowszechnianie sportu i kultury fizycznej.

§ 7.

1. Realizując swoje cele Fundacja:

1. wydaje lub wspiera wydawanie materiałów, takich jak książki, broszury, ulotki, utwory muzyczne i filmowe, programy komputerowe;
  2. wspomaga dzieła i inicjatywy charytatywno-opiekuńcze oraz oświatowo-wychowawcze;
  3. organizuje lub wspiera akcje, szkolenia, imprezy oraz widowiska;
  4. wspiera materialnie działalność osób fizycznych i prawnych w zakresie zbieżnym z celami Fundacji;
  5. propaguje je w środkach masowego przekazu.
  6. wspiera materialnie czasopisma, portale internetowe, telewizje i radio w zakresie ich działalności zbieżnej z celami Fundacji.

2. Fundacja prowadzi nieodpłatną statutową działalność pożytku publicznego, na zasadach określonych w ustawie z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (tekst jednolity: Dz. U. 2010 r. Nr 234 poz. 1536 z późniejszymi zmianami), w następujących zakresach:

1. Wydawanie książek, broszur, ulotek i podobnych publikacji propagujących cele Fundacji (PKD 58.11.Z);
  2. Wydawanie wydawania czasopism i pozostałych periodyków propagujących cele Fundacji (PKD 58.14.Z);
  3. Działalność wydawnicza w zakresie oprogramowania edukacyjnego propagującego cele Fundacji (PKD 58.2);
  4. Produkcja filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych propagujących cele Fundacji (PKD 59.11.Z);
  5. Działalność związana z dystrybucją filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych propagujących cele Fundacji (PKD 59.13.Z);
  6. Działalność w zakresie nagrań dźwiękowych i muzycznych propagujących cele Fundacji (PKD 59.20.Z);
  7. Działalność portali internetowych propagujących cele Fundacji (PKD 63.12.Z);
  8. Działalność związana z promowaniem i organizacją wystaw, konferencji i spotkań propagujących cele Fundacji (PKD 82.30.Z);
  9. Działalności wspomagająca edukację w zakresie dotyczącym celów Fundacji (PKD 85.60.Z);
  10. Wspieranie działalności związanej z profilaktykę i promocją zdrowia - pozostała działalność w zakresie opieki zdrowotnej, gdzie indziej niesklasyfikowana (PKD 86.90.E);
  11. Działalność w zakresie pozostałej pomocy społecznej bez zakwaterowania, gdzie indziej niesklasyfikowanej (PKD 88.99.Z), polegająca w szczególności na pozyskiwaniu funduszy z przeznaczeniem na cele charytatywno-opiekuńcze;
  12. Prowadzenie działalności związanej z wystawianiem przedstawień artystycznych propagujących cele Fundacji (PKD 90.01.Z);
  13. Prowadzenie działalności wspomagającej wystawianie przedstawień artystycznych propagujących cele Fundacji (PKD 90.02.Z);
  14. Wspieranie działań w zakresie konserwacji i ochrony miejsc oraz budynków zabytkowych i historycznych oraz zabytkowych obiektów ruchomych -działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych (PKD 91.03.Z).

3. Fundacja nie może prowadzić odpłatnej działalności pożytku publicznego i działalności gospodarczej w odniesieniu do tego samego przedmiotu działalności.

Rozdział III

Majątek fundacji

§ 8.

1. Majątek Fundacji tworzą:
    1. przekazana przez Fundatora kwota 50 000 złotych, z tego 10 000 złotych przeznaczonych na działalność gospodarczą;
    2. środki finansowe i rzeczowe pochodzące z:
      1. darowizn, zapisów i spadków;
      2. dochodów z mienia Fundacji;
      3. dochodów z mienia oddanego Fundacji w używanie;
      4. odsetek od lokat kapitałowych;
      5. zbiórek publicznych i innych przewidzianych prawem źródeł;
      6. dochodów z działalności gospodarczej.
  2. Zgodnie z obowiązującym prawem Fundacja może ubiegać się o dotacje z budżetu państwa i jednostek samorządu terytorialnego, a także o subwencje z innych źródeł dla realizacji celów statutowych.

§ 9.

1. Majątek Fundacji przeznaczony jest na realizację jej celów statutowych oraz na pokrycie kosztów jej funkcjonowania.
  2. W przypadku powołania Fundacji do dziedziczenia, Zarząd składa oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza albo odrzuca spadek.
  3. Zabronione jest dokonywanie przez Fundację następujących czynności:
    a.   udzielanie pożyczek lub zabezpieczanie zobowiązań majątkiem Fundacji w stosunku do członków jej organów lub pracowników oraz osób, z którymi członkowie organów oraz pracownicy Fundacji pozostają w związku małżeńskim, we wspólnym pożyciu albo w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia albo są związani z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli, zwanych dalej „osobami bliskimi,
    b.  przekazywanie majątku Fundacji na rzecz członków jej organów lub pracowników oraz ich osób bliskich, na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, w szczególności, jeżeli przekazanie to następuje bezpłatnie lub na preferencyjnych warunkach,
    c.  wykorzystywanie majątku Fundacji na rzecz członków jej organów lub pracowników oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, chyba że to wykorzystanie bezpośrednio wynika z celu statutowego,
    d.  zakup towarów lub usług od podmiotów, w których uczestniczą członkowie organów Fundacji lub pracownicy oraz ich osób bliskich, na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich lub po cenach wyższych niż rynkowe.

« 1 2 3 4 5 »