Nowy numer 13/2024 Archiwum

Pomogliśmy mieszkańcom Bomadi w Nigerii

Dzięki Państwa ofiarności wsparliśmy akcję budowy studni na południu Nigerii. Łącznie udało się na ten cel zebrać ponad 180 tyś. złotych.

Pozwoliło to na postawienie pięciu studni głębinowych (koszt jednej studni to ok. 20 tys. PLN) w wioskach należących do apostolskiego wikariatu Bomadi oraz na wybudowanie i wyposażenie przetwórni wody w miejscowości Uduophori. Prace zostały wykonane z inicjatywy Misjonarzy Pokoju, a koordynatorem projektu jest Polak, brat Damian Lenckowski. 7 czerwca 2013 r.
w Uduophori miało miejsce oficjalne otwarcie i poświęcenie przetwórni przez ordynariusza wikariatu apostolskiego Bomadi, biskupa Hyacynta Egbebo. Czysta woda, z certyfikatem państwa, będzie teraz rozprowadzana do miejscowej ludności w półlitrowych foliowych opakowaniach.

Apostolski wikariat Bomadi, położony w regionie Delta State, to jeden z najbiedniejszych obszarów w Nigerii. 70 proc. powierzchni jest tu pokryte odnóżami rzeki Niger, skażonej przez wydobywaną tam ropę. Jest to źródłem wielu chorób i największej śmiertelności dzieci na terenie całego kraju. Pomogliśmy mieszkańcom Bomadi w Nigerii

Pomogliśmy mieszkańcom Bomadi w Nigerii

Pomogliśmy mieszkańcom Bomadi w Nigerii   Pomogliśmy mieszkańcom Bomadi w Nigerii   Pomogliśmy mieszkańcom Bomadi w Nigerii