Dajemy Słowo

ks. Marek Gancarczyk, prezes Fundacji Gość Niedzielny

dodane 07.10.2011 15:00

Zadanie budowania i propagowania kultury chrześcijańskiej nabiera szczególnego znaczenia w dobie „pop-kultury” oferującej kicz i treści dehumanizujące. Fałszywy obraz człowieka oraz pomijanie wymiaru religijnego to główne źródła upadku kultury. Fundacja pragnie przeciwdziałać tej tendencji, angażując się w projekty ukazujące prawdę o człowieku i Bogu. Chce tworzyć dzieła stojące na wysokim poziomie merytorycznym i estetycznym. Tak, żeby pomagały ludziom w kształtowaniu ich człowieczeństwa.

Realizując swoje cele ściśle współpracuje z tygodnikiem „Gość Niedzielny” oraz miesięcznikiem dla dzieci i młodzieży „Mały Gość Niedzielny”. W przeszłości oba tytułu zrealizowały już wiele unikatowych przedsięwzięć kulturalnych. Dzięki wsparciu Fundacji proces tworzenia i promowania kultury chrześcijańskiej nabierze szybszego tempa.

Jestem głęboko przekonany, że cele Fundacji spotkają się ze zrozumieniem i wielką hojnością darczyńców. „Gość Niedzielny” ma zapewne najlepszych przyjaciół. Kiedy kilka lat temu w „Gościu Niedzielnym” znalazła się ankieta, w której redakcja prosiła o ocenę tygodnika, w odpowiedzi przyszło kilkanaście tysięcy listów. Zdarzenie na rynku medialnym wyjątkowe. Możemy śmiało powiedzieć, że mamy wiernych i oddanych czytelników.

Prosząc o wsparcie statutowych celów Fundacji możemy „dać Słowo”, że będą one dobrze wykorzystane na chwałę Pana Boga.

«« | « | 1 | » | »»