Leczenie ran

Marcin Jakimowicz

dodane 20.09.2010 11:10

Rocznie na świecie jest zabijanych około 50 milionów nienarodzonych dzieci. Oznacza to, że 50 milionów matek i ojców oraz tysiące lekarzy bierze na siebie winę za śmierć niewinnych. Zacznijmy się za nich modlić, aby otworzyli się na Boże miłosierdzie.

Film „Syndrom” dołączony do Gościa Niedzielnego jest wzruszającym obrazem o duchowych ranach, które niesie ze sobą zabójstwo nienarodzonego dziecka. I o nadziei silniejszej niż syndrom postaborcyjny. Poruszająca historia małżeństwa Tomasza i Lidii jest pretekstem do wielkiej modlitewnej akcji. Mottem proponowanego przez nas szturmu do nieba są pełne nadziei słowa, które usłyszał Izajasz: „Choćby wasze grzechy były jak szkarłat, jak śnieg wybieleją; choćby czerwone jak purpura, staną się jak wełna” (Iz 1,18).

Dokumentalna opowieść o dramacie małżonków, którzy dokonali aborcji. Film o nadziei silniejszej niż syndrom.   Dokumentalna opowieść o dramacie małżonków, którzy dokonali aborcji. Film o nadziei silniejszej niż syndrom. Czy można znaleźć cytat, który bardziej obrazowo pokazywałby sedno problemu? Piszemy o zjawisku, o którym nie mówi się w mediach. Współczesny, rozbawiony świat nabiera wody w usta. Tymczasem Jan Paweł II zwracając się do kobiet, które dokonały aborcji, pisał: „Z pokorą i ufnością otwórzcie się – jeśli tego jeszcze nie uczyniłyście – na pokutę. Ojciec wszelkiego miłosierdzia czeka na was, by ofiarować wam swoje przebaczenie i pokój w sakramencie pojednania. Odkryjecie, że nic nie jest jeszcze stracone, i będziecie mogły poprosić o przebaczenie także swoje dziecko – ono teraz żyje w Bogu” (Evangelium vitae).

Proponujemy, by w październiku modlitwy różańcowe ofiarować w intencji osób dotkniętych syndromem postaborcyjnym. „Bez skruchy i powrotu do Boga życie wieczne setek tysięcy osób uwikłanych w zabicie dzieci nienarodzonych jest zagrożone” – przypominają autorzy filmu. – „Prośmy, by osoby te mogły otworzyć się na nieskończony ocean Bożego miłosierdzia”. W tej intencji modlić się będą nie tylko czytelnicy Gościa Niedzielnego, ale i wszystkie klasztory kontemplacyjne nad Wisłą.

Termin premiery filmu nie jest przypadkowy. Październik to miesiąc Różańca. „Ci, którzy będą gorliwie odmawiali Różaniec, otrzymają wszystko, o co poproszą” – usłyszał od samej Maryi błogosławiony Alanus de la Roche. A zatem: różańce w dłoń!

Syndrom - trailer [HD]
MikaelFilms

«« | « | 1 | » | »»
  • Solegna
    17.10.2010 11:23

Czy jest jeszcze możliwość kupna tego filmu?

We wrześniu byłam na wakacjach (jestem studentką) i nie miałam okazji kupić Gościa Niedzielnego. Bardzo chciałabym zobaczyć ten film, czy może mi ktoś pomóc?

Chciałabym kupić oryginalną wersję filmu...

• Kwiatuszek
    13.11.2010 21:55
    Poruszający do głębi film, ukazujący wstrząsającą prawdę o konsekwencji ludzkich czynów....